Nieuws

Het verschil tussen Het Oranje Kruis en het Rode Kruis

Bij het kiezen van een cursus en bijbehorend instituut krijgen wij vaak de vraag wat het verschil is tussen Het Oranje Kruis en het Rode Kruis. Beide partijen staan bekend om hun EHBO trainingen, maar welke moet je nou kiezen? Dat is vooral een kwestie van smaak, maar om u te helpen kiezen zetten we hieronder een aantal verschillen op een rijtje.

Het eerste en meest zichtbare verschil is het feit dat je bij Het Oranje Kruis een examen af moet leggen. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke examencommissie, die bestaat uit twee examinatoren. De cursus zelf wordt gegeven door een gecertificeerde Oranje Kruis instructeur. Als je slaagt voor het examen ontvang je een Eerst Hulp Diploma. Een Oranje Kruis diploma kan je later omzetten naar een Rode Kruis certificaat, omgekeerd kan dit niet. Bij het Rode Kruis hoef je geen examen af te leggen, maar zal de docent, die gecertificeerd is door het Rode Kruis, je aan het einde van de cursus zelf wel of niet competent verklaren. Voor mensen met examenvrees heeft het Rode Kruis dus een fijnere manier van opleiden.

Het tweede verschil zit meer in de opbouw van de cursussen. Het Rode Kruis is van oudsher een hulpverleningsorganisatie en heeft een andere visie op EHBO opleidingen. De cursussen van het Rode Kruis zijn meer modulair opgebouwd en beginnen relatief simpel, waarna je uitbreidingsmodules kan volgens waarin je meer ingewikkelde handelingen leert. Het Oranje Kruis gebruikt één opleiding waarin alle meest voorkomende zaken worden behandeld en je meteen op je ‘eindniveau’ zou moeten zitten.

Daarnaast is de aanpak van de cursus anders. Het Oranje Kruis werkt vooral onderwerp gericht. Dit houdt in dat ze verschillende verwondingen en ziektebeelden stuk voor stuk behandelen. Het Rode Kruis werkt meer met praktijksituaties. Dit wordt vooral gedaan door veel realistische oefeningen te doen. Het einddoel is alle competenties te beheersen.

Andere opvallende verschillen zijn:

  • Met Het Oranje Kruis diploma kun je bij alle evenementen in Nederland worden ingeschakeld. Met het Rode Kruis certificaat kan dit alleen als er specifiek om het Rode Kruis certificaat gevraagd wordt. Echter, met de cursus uitgebreide EHBO van het Rode Kruis kun je wel als Rode Kruis-vrijwilliger EHBO verlenen op evenementen.
  • Het Rode Kruis is een organisatie die wereldwijd bekend is. Het certificaat is Europees erkent. Het Oranje Kruis is alleen in Nederland bekend, maar voldoet wel aan de Europese richtlijnen.
  • Het Oranje Kruis richt zich eigenlijk alleen op EHBO, terwijl het Rode Kruis ook BHV trainingen aanbiedt en andere activiteiten organiseert.

Concluderend zijn beide opleidingen gedegen en is het eindniveau vergelijkbaar. De weg naar dit niveau verschilt echter wel. Het is vooral goed te kijken waar je zelf waarde aan hecht: veel praktijksituaties oefenen en kunnen handelen of allerlei onderwerpen behandelen en kennis opdoen.


Laatste nieuws

HBO Safe

Even voorstellen: Kenny van Vugt, docent

Kenny is sinds september 2017 als vaste docent in dienst bij HBO Safe. Hij is een gedreven enthousiaste docent die met zijn vijfstappenplan ondertussen al regionale bekendheid heeft verworven. Naast het docentschap is Kenny ook bezig met zijn opleiding tot middelbaar veiligheidskundige. Hij weet hierdoor bijna alle relevante artikelen van .....

Lees meer
HBO Safe

Beschikbare ruimtes voor verhuur

De verhuizing naar onze nieuwe locatie is rond. We zijn nu gevestigd op de Binckhorstlaan 128 in Den Haag. Deze locatie is groots opgezet en tot in de puntjes afgewerkt. Aangezien wij veel in-company trainen bij de klant vinden wij het zonde als deze ruimtes leeg staan. Daarom hebben we .....

Lees meer
HBO Safe BHV E-learning
HBO Safe

Overgang naar digitale certificaten

Omdat in het nieuwe jaar er van alles veranderd, willen wij natuurlijk niet achterblijven, dus: per 1 januari 2019 kiest HBO Safe ervoor om over te stappen op digitale certificaten. Tot nu toe werden certificaten nog altijd met de post op papier verstuurd naar cursisten. Echter in een tijdperk waar .....

Lees meer