Nieuws

Het verschil tussen Het Oranje Kruis en het Rode Kruis

Bij het kiezen van een cursus en bijbehorend instituut krijgen wij vaak de vraag wat het verschil is tussen Het Oranje Kruis en het Rode Kruis. Beide partijen staan bekend om hun EHBO trainingen, maar welke moet je nou kiezen? Dat is vooral een kwestie van smaak, maar om u te helpen kiezen zetten we hieronder een aantal verschillen op een rijtje.

Het eerste en meest zichtbare verschil is het feit dat je bij Het Oranje Kruis een examen af moet leggen. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke examencommissie, die bestaat uit twee examinatoren. De cursus zelf wordt gegeven door een gecertificeerde Oranje Kruis instructeur. Als je slaagt voor het examen ontvang je een Eerst Hulp Diploma. Een Oranje Kruis diploma kan je later omzetten naar een Rode Kruis certificaat, omgekeerd kan dit niet. Bij het Rode Kruis hoef je geen examen af te leggen, maar zal de docent, die gecertificeerd is door het Rode Kruis, je aan het einde van de cursus zelf wel of niet competent verklaren. Voor mensen met examenvrees heeft het Rode Kruis dus een fijnere manier van opleiden.

Het tweede verschil zit meer in de opbouw van de cursussen. Het Rode Kruis is van oudsher een hulpverleningsorganisatie en heeft een andere visie op EHBO opleidingen. De cursussen van het Rode Kruis zijn meer modulair opgebouwd en beginnen relatief simpel, waarna je uitbreidingsmodules kan volgens waarin je meer ingewikkelde handelingen leert. Het Oranje Kruis gebruikt één opleiding waarin alle meest voorkomende zaken worden behandeld en je meteen op je ‘eindniveau’ zou moeten zitten.

Daarnaast is de aanpak van de cursus anders. Het Oranje Kruis werkt vooral onderwerp gericht. Dit houdt in dat ze verschillende verwondingen en ziektebeelden stuk voor stuk behandelen. Het Rode Kruis werkt meer met praktijksituaties. Dit wordt vooral gedaan door veel realistische oefeningen te doen. Het einddoel is alle competenties te beheersen.

Andere opvallende verschillen zijn:

  • Met Het Oranje Kruis diploma kun je bij alle evenementen in Nederland worden ingeschakeld. Met het Rode Kruis certificaat kan dit alleen als er specifiek om het Rode Kruis certificaat gevraagd wordt. Echter, met de cursus uitgebreide EHBO van het Rode Kruis kun je wel als Rode Kruis-vrijwilliger EHBO verlenen op evenementen.
  • Het Rode Kruis is een organisatie die wereldwijd bekend is. Het certificaat is Europees erkent. Het Oranje Kruis is alleen in Nederland bekend, maar voldoet wel aan de Europese richtlijnen.
  • Het Oranje Kruis richt zich eigenlijk alleen op EHBO, terwijl het Rode Kruis ook BHV trainingen aanbiedt en andere activiteiten organiseert.

Concluderend zijn beide opleidingen gedegen en is het eindniveau vergelijkbaar. De weg naar dit niveau verschilt echter wel. Het is vooral goed te kijken waar je zelf waarde aan hecht: veel praktijksituaties oefenen en kunnen handelen of allerlei onderwerpen behandelen en kennis opdoen.


Laatste nieuws

HBO Safe13 november 2018

CO2 Prestatieladder niveau 3 voor 2024

Met dit communicatiebericht van oktober 2024 informeren wij u, onze opdrachtgevers en betrokkenen in de keten, over onze ontwikkelingen op het gebied van CO2 uitstoot veroorzaakt door onze activiteiten in de eerste helft van het jaar 2024. Er zijn nog geen projecten met gunningsvoordeel aan ons gegund op basis van .....

Lees meer
HBO Safe13 november 2018

CO2 prestatieladder niveau 3

De directie vindt dat onze organisaties een heldere invulling moeten geven aan duurzaamheid. Daartoe laten wij ons deze maand certificeren volgens de CO2 prestatieladder op niveau 3. Voor meer informatie hierover zie: https://www.co2-prestatieladder.nl Dit betekent dat wij ons energieverbruik met bijbehorende CO2 uitstoot inzichtelijk gaan maken en doelstellingen gaan formuleren rondom de reductie .....

Lees meer
HBO Safe13 november 2018

Actuele Coronamaatregelen voor trainingen

Laatste update: 19-1-2022 Cursussen en trainingen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van je beroep en/of belangrijk zijn voor de bedrijfsveiligheid vallen onder de categorie essentiële dienstverlening. Sta je ingeschreven voor een training dan kan je er vanuit gaan dat deze training doorgaat. Wanneer de training onverhoopt niet doorgaat, ontvang .....

Lees meer