Nieuws

Het verschil tussen Het Oranje Kruis en het Rode Kruis

Bij het kiezen van een cursus en bijbehorend instituut krijgen wij vaak de vraag wat het verschil is tussen Het Oranje Kruis en het Rode Kruis. Beide partijen staan bekend om hun EHBO trainingen, maar welke moet je nou kiezen? Dat is vooral een kwestie van smaak, maar om u te helpen kiezen zetten we hieronder een aantal verschillen op een rijtje.

Het eerste en meest zichtbare verschil is het feit dat je bij Het Oranje Kruis een examen af moet leggen. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke examencommissie, die bestaat uit twee examinatoren. De cursus zelf wordt gegeven door een gecertificeerde Oranje Kruis instructeur. Als je slaagt voor het examen ontvang je een Eerst Hulp Diploma. Een Oranje Kruis diploma kan je later omzetten naar een Rode Kruis certificaat, omgekeerd kan dit niet. Bij het Rode Kruis hoef je geen examen af te leggen, maar zal de docent, die gecertificeerd is door het Rode Kruis, je aan het einde van de cursus zelf wel of niet competent verklaren. Voor mensen met examenvrees heeft het Rode Kruis dus een fijnere manier van opleiden.

Het tweede verschil zit meer in de opbouw van de cursussen. Het Rode Kruis is van oudsher een hulpverleningsorganisatie en heeft een andere visie op EHBO opleidingen. De cursussen van het Rode Kruis zijn meer modulair opgebouwd en beginnen relatief simpel, waarna je uitbreidingsmodules kan volgens waarin je meer ingewikkelde handelingen leert. Het Oranje Kruis gebruikt één opleiding waarin alle meest voorkomende zaken worden behandeld en je meteen op je ‘eindniveau’ zou moeten zitten.

Daarnaast is de aanpak van de cursus anders. Het Oranje Kruis werkt vooral onderwerp gericht. Dit houdt in dat ze verschillende verwondingen en ziektebeelden stuk voor stuk behandelen. Het Rode Kruis werkt meer met praktijksituaties. Dit wordt vooral gedaan door veel realistische oefeningen te doen. Het einddoel is alle competenties te beheersen.

Andere opvallende verschillen zijn:

  • Met Het Oranje Kruis diploma kun je bij alle evenementen in Nederland worden ingeschakeld. Met het Rode Kruis certificaat kan dit alleen als er specifiek om het Rode Kruis certificaat gevraagd wordt. Echter, met de cursus uitgebreide EHBO van het Rode Kruis kun je wel als Rode Kruis-vrijwilliger EHBO verlenen op evenementen.
  • Het Rode Kruis is een organisatie die wereldwijd bekend is. Het certificaat is Europees erkent. Het Oranje Kruis is alleen in Nederland bekend, maar voldoet wel aan de Europese richtlijnen.
  • Het Oranje Kruis richt zich eigenlijk alleen op EHBO, terwijl het Rode Kruis ook BHV trainingen aanbiedt en andere activiteiten organiseert.

Concluderend zijn beide opleidingen gedegen en is het eindniveau vergelijkbaar. De weg naar dit niveau verschilt echter wel. Het is vooral goed te kijken waar je zelf waarde aan hecht: veel praktijksituaties oefenen en kunnen handelen of allerlei onderwerpen behandelen en kennis opdoen.


Laatste nieuws

Protocol veilig trainen
HBO Safe13 november 2018

Veilig trainen tijdens de Covid-19 pandemie

Na een periode van rust, maar ook voorbereidingen op de huidige situatie, zijn we blij dat we binnenkort weer trainingen kunnen gaan verzorgen. Dat doen we uiteraard op een veilige manier voor onze cursisten én ons personeel. Om veilig te kunnen trainen volgens de richtlijnen van het RIVM is een .....

Lees meer
HBO Safe13 november 2018

Veelgestelde vragen tijdens de Corona crisis

Dit laatste update van deze Q&A was op: 29-04-2020 om 14:30 uur Hieronder treft u meest gestelde vragen en onze antwoorden hoe HBO Safe Veiligheidstrainingen omgaat met de gevolgen van de Corona crisis. Dit artikel wordt dagelijks ge-update indien dat nodig is. 1. De diploma’s van een (deel) van onze .....

Lees meer
HBO Safe13 november 2018

Hercertificering (P)BLS voor onze docenten

Onze docenten moesten op 14 februari 2020 zelf ook weer een keer de handen uit de mouwen steken. BLS-Educatief kwam namelijk langs op onze locatie in Den Haag om de kennis en vaardigheden van onze docenten op te frissen op het gebied van reanimatie bij volwassenen en kinderen. Net zoals .....

Lees meer