Preventiemedewerker

Preventiemedewerker

Werkgevers zijn verplicht preventieve maatregelen te nemen binnen de organisatie. Ze kunnen daarvoor één of meerdere werknemers aanwijzen als preventiemedewerker.

Preventiemedewerkers helpen werkgevers veilige en gezonde arbeidsomstandigheden op de werkvloer te bewerkstelligen. Ze zijn het aanspreekpunt voor collega’s met vragen over veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Preventiemedewerkers ondersteunen collega’s bij het werken volgens veiligheidsvoorschriften en geven zo nodig voorlichting en instructies. De opleiding preventiemedewerker leert cursisten verschillende taken en verantwoordelijkheden die bij deze functie horen.

De opleiding neemt één dag in beslag. De cursus is voor gemiddeld 12 personen per cursusgroep.

Voor wie
Medewerkers die als preventiemedewerker zijn aangewezen binnen hun organisatie. De cursist dient affiniteit te hebben met het Arbobeleid, welzijn en veiligheid binnen de werkomgeving.

Inhoud
De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Arbobeleid
  • RI&E
  • Taken preventiemedewerker
  • Ondernemingsraad
  • Uitwerken casussen in groepsverband

Examen/certificering
Na het behalen van het examen ontvangt de cursist het landelijk erkende certificaat ‘Preventiemedewerker’ van het NIBHV. Dit certificaat is onbeperkt geldig. Men gaat ervan uit dat vaardigheden in de praktijk bijgehouden worden.